Izbornik Zatvoriti

Privatni časovi

ŠTA JE TO PRIVATNI ČAS JOGE?

Individualni ili privatni čas joge- kako se popularno zove, predstavlja proces koji se odvija izmedju instruktora i vežbača. Ovakav čas je nastao jer je svaki čovek priča za sebe pa su i njegove potrebe drugačije.
Individualni joga časovi su potpuno u saglasnosti sa važnim jogičkim načelima. Princip rada kreće od toga da određeni način vežbanja nije podjednako efikasan za sve pa se pristupa posebno različitim tipovima ljudi na osnovu njihovog fizičkog, emotivnog, mentalnog i duhovnog stanja.
Tradicionalno se joga prenosila direktno sa učitelja na učenika jer su drevni učitelji duboko razumevali važnost individualnog pristupa kako bi se učenik razvijao na sebi svojstven način.

Zato se ovakvi individualni časovi osmišjlavaju i odvijaju u kombinaciji programa Sattva joge i tradicionalne Hatha joge.KOJE SU PREDNOSTI PRIVATNIH JOGA ČASOVA?

1. Pozitivni efekti joge su vidljiviji a pojedinac brže napreduje i znanja se direktnije prenose. Polaznik postaje svesniji svojih mogućnosti i ograničenja na kojima radi.

2. Instruktor se fokusira na određeni emotivni, mentalni i fizički problem (povredu) pojedinca.

3. Asane se adaptiraju i modifikuju tako da odgovaraju potrebama pojedinca, sve se odvija pod budnim okom instruktora pa mogućnost povrede praktično ne postoji.

4. Prilagodljivost raspoloživom vremenu i prostoru polaznika- što znači da se individualni časovi mogu odvijati u skladu sa Vašim slobodnim vremenom i u Vašem domu.

5. Ako se početnici ne osećaju prijatno u grupi, individualni časovi su odlična priprema za grupni rad.

NAPOMENA: Pod radom u grupama se podrazumeva rad sa manje ljudi. Isto tako, možete da formirate grupu od sebi bliskih osoba kako biste zajedno iskusili koristi ovakvog načina rada na sebi.

*Kao posebnu ponudu, Monja je osmislila integracijsku praksu za SAMOISCELJIVANJE PUTEM INTUICIJE koje je nastalo spontano tokom njenog rada sa klijentima. U ovoj praksi osoba dobija vodjene drevne tehnike disanja, jogičke relaksacije, reikija i meditacije koje aktiviraju unutrašnje svetlo (Više Ja) u cilju postizanja sklada i ljubavi prema sebi kao najvišim oblikom energije. Rezultati su vidljivi na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom planu, a osoba se direktno povezuje sa svojim najvišim potencijalima, oslobadjajući se tereta prošlosti i bilo kog oblika psiho-somatskog disbalansa .*

 

O SATTVA JOGI

Sattva joga je holistički put joge. Sattva joga dolazi direktno iz Indije sa podnožja Himalaja, Rišikeša. Ona spaja drevne prakse jogija sa evolucijom modernog čoveka i nudi poseban, holistički pristup gde pojedinac ponire unutar sebe na osvešćen način, vođen intuicijom. Sattva praksa donosi celokupno fizičko i duhovno zdravlje svakom polazniku. Da bi se najdirektnije osetile blagodeti Sattve, programi su osmišljeni putem individualnih časova.

Ona uključuje:

1.Hatha jogu (statičke, dinamičke i Vinjasa aspekte) koje podmlađuju organizam, oblikuju i istežu mišiće, jačaju kosti, zglobove, kičmu, ubrzavaju metabolizam, regulišu akutne i hronične povrede i telesnu težinu.

2.Kundalini jogu – Šakti jogu koja oslobađa i podiže kundalini energiju (kako bi podigla naš beskonačni potencijal).

3.Krije, to je joga suptilne energije koja predstavlja „akciju“- rad sa elektricitetom u telu na ćelijskom nivou gde prefinjinjujemo i prerađujemo naš energetski omotač kroz dah i specifične pokrete tela, čistimo krv od ugljendioksida i sakupljene venozne (ustajale) krvi a time se sprečava ili smanjuje propadanje tkiva, obnavlja mozak i centri u kičmenoj moždini.

4. Laja jogu (Laya)- to je „flow“ aspekt ove jogičke prakse koji u Sattvi služi da spoji prelaze u asanama, krijama i kundalini krijama, a sjedinjava harmoniju u nama kroz slobodan pokret. Sam termin ,,Laya“ označava slavljenje srčanog centra.

5. Nada jogu – ovde se koristi zvuk kao vibracija za isceljivanje dubljih slojeva uma, dovodeći nas u suptilnija stanja uklanjajući emotivne blokade u energetskim centrima, prepoznavajući i čujući naš jedinstveni unutrašnji zvuk duše.

6. Ples slobodnih pokreta – aktivira moć samoisceljivanja i kreativnog izražavanja kroz specifičnu muziku. Telo se pokreće u svom ritmu bez ikakvog plana i upoznaje nepoznate strane sebe dovodeći psihu u stanje samoisceljenja

7. Pranajamu – drevne tehnike disanja i ima duboki uticaj na fizički, mentalni i spiritualni nivo gde uviđamo kako dah utiče na nas i kako mi utičemo na dah. tehnike disanja koje povećavaju kapacitet pluća, poboljšavaju varenje, vitalnost, memoriju i imuni sistem, uklanjaju toksine iz tela, štite unutrašnje organe i ćelije od propadanja, uklanjaju akutni i hronični stres, neutrališu mlečnu kiselinu (koja izaziva tromost i umor), regenerišu kožu, povećavaju unos prane (životne univerzalne sile) u naš organizam.

8. Meditaciju – uključuje različite tehnike: tihovanje i posmatranje daha, vođene meditacije i meditacije sa meditativnim krijama i mantrama. Ove tehnike bude intuiciju, povećavaju memoriju, koncentraciju, osećaj samosvesti, saosećanje, unutrašnji mir i harmoniju, uklanjaju duboki stres, menjaju strukturu mozga, uravnotežavaju nervni sistem a srčani ritam i hormonalni sistem dovode u normalu.
9. U Sattvi je akcenat na Bhakti jogi, jogi konekcije i duboke devocije koja nas uči kako da živimo tu konekciju kroz iskustvo ljubavi.

10.Gjana (Gyana) jogu koja označava neuslovljenost uma, transcendovanje svih dogmi i dogmatskih učenja i koje kreiraju ograničenja držeći nas u ego identifikaciji. U sklopu Gjana joge izučavaju se drevni tekstovi o jogi ali i moderna otkrića kvantne fizike koja potvrđuju korelaciju sa jogičkim učenjima.

11.Karma jogu – jogu služenja radi služenja samog, bez ikakvikvih očekivanja jer joga bez služenja i nije joga, u njoj učimo i kako da budemo posvećeni služenju u cilju uticaja na svet oko sebe.

O HATHA JOGI

Praksa joge je i umetnost i nauka koje čoveku omogućuju sjedinjavanje (uniju) sa telom, umom i duhom, dovodeći ga tako u dinamičku harmoniju i unutrašnje spokojstvo. Ona se tradicionalno smatra duhovnom disciplinom koja vodi samorealizaciji , a na zapadu praksa Hatha joge naginje najviše ka preventivnim, tarapeutskim i antistresnim svrhama. Sanskritska reč „Hatha“ se sastoji iz dve bija mantre (osnovni ili semeni zvuci) HA (Mesec) i THA (Sunce). One predstavljaju dve snage univerzuma, odnosno pozitivnu i negativnu koje se manifestuju u čoveku kao IDA NADI (mentalna snaga) i kao PINGALA NADI (pranična snaga) koji su smešteni u kičmenom stubu. Bija mantra THA predstavlja solarni tok u pingala nadi, a bija mantra HA predstavlja lunarni tok u ida nadi. Cilj Hatha joge je da uravnoteži ili da uspostavi savršenu harmoniju izmedju ove dve snage, a tada prana (životna sila) počinje da teče u svom najsavršenijem obliku u sušumna nadi (centralni energetski kanal u kičmenom stubu). Na ovaj način se svest osobe širi i može da napravi prve korake ka spiritualnom prosvetljenju.

Prema drevnim tekstovima joge „Gheranda Samhita“, postoje sedam stepena kroz koje svaki praktikant joge treba da prodje da bi eventualno dostigao samorealizaciju.

Pročišćavanje tela hatha jogom (shodhanam)

Stabilnost uma i tela pomoću asana (dridhata)

Mir tela i uma pomoću mudri i bandhi (sthairyam)

Strpljenje i postojanost pomoću pratyahare, povlačenje čula od spoljnih objekata (dhairyam)

Lakoća tela pomoću pranajame (laghawam)

Direktna percepcija predmeta meditacije putem koncentracije i meditacije (dhyana i dharana)

Nevezivanje za čula kroz sjedinjavanje sa sopstvom (samadhi)

Da bi se telo dalje pripremalo za razvoj na ovoj plemenitoj stazi, drevni jogiji su razvili šest metoda za pročišćenje ili tzv. Shatkarme : Neti (čišćenje nosnih šuoljina), Dhauti (čišćenje svih kanala za ishranu), Nauli (masiranje i jačanje abdominalnih organa), Basti (ispiranje debelog creva), Kapalbhati (tehnika za pročišćenje prednje dela mozga), Trataka (gledanje u odredjeni predmet radi razvoja koncentracije i budjenja pishičkih moći).

„Hatha joga se bavi uspostavljanjem harmonije na izmedju unutrašnje svesti i njenim izražavanjem u spoljašnjim odnosima, odnosno neaktivnosti sa aktivnošću. Hatha joga održava u ravnoteži različite nivoe bića. To je, dakle uzvišeni put koji vrši mnogostruke uticaje, i na mnogo višim nivoima nego što mu se obično pripisuje.“ -Swami Saraswati Satyananda-

Koristi Hatha joge su sledeći:

Održava telo zdravim- jača celo telo iznutra, reguliše telesnu težinu, poboljšavajući rad metabolizma i imunog sistema. Duboko disanje omogućava dobru oksigenizaciju krvi i s toga mentalnu jasnoću i emotivnu mirnoću.

Oslobadja od stresa-smanjuju se simptomi nesanice, anskioznosti, depresije i astme jer direktno utiče na kortizol (hormon stresa) tako što ga redukuje, a time se povećava bolja memorija i rad mozga.

Protok pranične energije ili životne sile- tehnike disanja (pranajama) i asane pojačavaju ovu životnu silu na svim nivoima, pospešujući vitalnost i efekat podmladjivanja.

Razvija gipkost tela i bolje držanje- mišići postaju gipkiji, veća je pokretljivost tela, smanjuju se bolovi u zglobovima i kostima.

Razvija snagu-zdravi mišići daju snagu i stabilnost, omogućavajući da se krećemo slobodnije (pogotovo u starijem dobu). Jačajući mišiće, utičemo i na sprečavanje pojave artritisa. Joga asane aktiviraju svaki mišić u telu.

Pospešuje cirkulaciju- povećava se oksigenizacija ćelija, što dovodi do poboljšanja kardiovaskurane kondicije, osećaja svežine i stabilnosti.

Razvija fokus (osećaj sadašnjeg trenutka)- povezaniji smo sa sobom i okolinom, osećamo se ujedinjeniji sa prirodom i univerzumom.

S ljubavlju,

Monja