Izbornik Zatvoriti

Duša sveta

Ovaj svet je san. Stvaran je samo za Spavače, ljude koji neosvešćeno lutaju po njemu u potrazi za tračkom svetlosti radi svog iluzornog spasenja. Često u snu postajemo svesni da sanjamo (san u snu) a isto tako možemo da se probudimo i na javi prebacivši svesnost u sopstvenu besmrtnu suštinu. To je veliko buđenje duše, Duše sveta. Njena snaga je nemerljiva, postoji radi stvaranja. Magnetičnom privlačnošću oblikuje prirodu, sam život i kreira Univerzum. Čoveku je dato da stvara sve što zamisli a duša se tada ispoljava u svom najčistijem jedinstvu. Postati svestan snage sopstvene duše zadatak je svakog osvešćenog pojedinca, ovde i sada. Jedino tako se može stopiti sa božanskim jedinstvom.
Jedno od mesta gde se spajaju i pročišćavaju Duše sveta je grad Badrinat, na Himalajima, u Indiji, blizu granice sa Tibetom. Već hiljadama godina milioni hodočasnika iz čitavog sveta posećuju ovaj grad kako bi očistili karmu i oslobodili se točka rađanja i umiranja.
 
Posetila sam Badrinat u maju ove godine. Gradić se nalazi na 3300 metara nadmorske visine. Natkriljuje ga velelepni vrh Nilkant Mahadeva a preseca reka Alaknanda. U termalnim izvorima oko hrama ritualno se kupa, svako jutro, na hiljade hodočasnika. Hram Badrinarajan, u samom srcu mesta, podigao je u 9.veku svetac Adi Šankaračarija i posvetio bogu Višnuu.

Prisustvo velikog, večno mladog Avatara Babađija (posebno poznatog medju misticima, jogijima i tantricima kroz vekove) se ovde oseća vise nego igde u Indiji- on je, u jednom periodu života, 18 meseci proveo na Himalajima, praktikujuci Krija jogu. Te tehnike su ga dovele do soruba samadhija (duhovnog oslobođenja, buđenja u zlatnoj svetlosti) a njegovo biće je otišlo u zlatnu svetlost gde živi i odakle se pojavljuje odredjenim jogijima prenoseći poruke, važne za duhovni razvoj čovečanstva. Na ulazu u hram, redovi su kilometrima dugi, hodočasnici strpljivo satima čekaju da uđu u ovo presveto mesto. 
U samom hramu su energije koje menjaju vibraciju tela. Svako ko uđe dobija Babađijev blagoslov a duša mu biva ispunjena spiritualnom čistotom, istinom i ljubavlju, izoštravaju mu se sva unutrašnja i spoljašnja čula, ukratko: čovek se priprema za velike duhovne transformacije.
 
Boraveći u Badrinatu, doživela sam neverovatnu katarzu- suze radosnice su navirale same, neprekidno, osećala sam priliv nove snage i energije koja se ne sme olako rasipati. Oslobodila sam se straha od prolaznosti uviđajuci da smo mi zapravo Svetlost u telu koje je oslonac duši, da su u nama sva učenja, samo ih treba prepoznati. Ovde, na ovom drevnom, svetom tlu, shvatih da možemo da postojimo bez straha i težine, da se povezujemo sa beskonačnim potencijalima, da stvaramo sve što poželimo jer je u nama nezamislivo moćna i beskonačna, Duša sveta.

S ljubavlju,

Monja Švec